El-billader


Har du byttet over til en strømdrevet bil? Da har du mest sannsynlig behov for en el-bil lader hjemme. Det anbefales nemlig ikke å lade bilen gjennom vanlig stikkontakt, og må du gjøre det, anbefaler ekspertene at det kun gjøres til nød gjennom en jordet husholdningskontakt.

Hos Elektriker’n Kjell Seterøy kan vi bistå med installering av en ladestasjon hjemme hos deg. Vil du vite mer om hvordan vi kan bistå? Da bør du lese videre.

En ladestasjon til el-bil er installasjonspliktig

En ladestasjon på veggen eller i garasjen hjemme har mange fordeler, som for eksempel det at en reduserer faren for brann, noe som vil være en risiko ved bruk av en husholdningskontakt. Dessuten er en ladestasjon installasjonspliktig – og dette innebærer blant annet at du behøver en elektriker for å kunne gjennomføre installasjonen.

I tillegg vil en ladestasjon føre til mer effektiv opplading av el-bilen din. La en profesjonell elektriker hjelpe deg med din nye el-billader. 

Hva betyr ”Mode 1, Mode 2, Mode 3”?

Er du en fersk eier av en el-bil, er det kanskje en del nye uttrykk å forholde seg til. Videre skal vi oppklare forskjellen blant de ulike el-billaderne:

  • Mode 1: Denne el-billaderen benytter man en kabel mellom en vanlig kontakt og el-billadekontakten i bilen. Denne kabelen har ingen styringsboks. Dette er den enkleste el-billader varianten og benyttes kun av aldre biler og enkle kjøretøy eller motorsykler.
  • Mode 2: Dette er en spesialtilpasset el-bil ladekabel med en styringsboks.
  • Mode 3: Denne består av en egen ladeboks montert på veggen. el-billadekabelen fra boksen kan være avtakbar eller fastmontert. Der det skal lades flere el-biler, skal det alltid installeres Mode 3 med type 2 kontakt. Dette er fordi det finnes tre forskjellige typer ladekontakter.

Les mer: “Elbil lader”

Hva bør du tenke på når du skal lade el-bilen din?

Når du skal ta i bruk en el-billader, er det visse krav og råd du bør ta hensyn til:

  • El-billadekabelen skal aldri forlenges med en skjøteledning, da dette kan være veldig brannfarlig. Man kan likevel ved visse og sjeldne unntak bruke dette til nød.
  • Du må aldri legge kabel over fortau eller vei der den kan bli skadet eller forårsake skade. Eksempler kan være ladekabel gjennom vindu fra bolig.
  • Husk å følge produsentens anvisninger.
  • El-billadekabelen må alltid sjekkes for skader. En el-bil lader som er skadet, bør aldri brukes fordi den kan være brannfarlig.
  • Pass alltid på at el-billadestasjonen er utført i henhold til DSBs regelverk og retningslinjer.
  • Parkerer du el-bilen din i en garasje, ønsker brannvesenet at man ikke parkerer lenger inn en 50 meter i tilfelle brann. Dette er fordi det tar noe lenger tid å slukke en brann i en el-bil i motsetning til andre typer biler på grunn av slukningsmetoder i elektriske anlegg.

En generell regel er at en alltid skal behandle elektriske artikler med forsiktighet, da disse alltid vil føre med seg en risiko dersom de blir feilbehandlet.

El-billader til alle behov

Har du behov for en el-billader?

Hos Elektriker’n Kjell Sæterøy kan vi bistå våre kunder med alle typer el-billadere. Vi leverer og monterer opplegg for alle ladestasjoner, og vi kan blant annet tilby utstyr fra Salto Ladestasjoner.

Vi kan tilby og bistå med totalløsninger og el-bil ladere for Mode 1- 4 og for stikkontakter type 1 og 2.

Lurer du på noe angående el-billading, kan vi hjelpe deg med råd. I tillegg anbefales det å alltid følge bilprodusentens råd.

Ta kontakt på 63 87 42 32 eller fyll ut vårt kontaktskjema for å få installert din nye el-bil lader snarest!